Tett på opplevelsene

Harstads skjærgård. Foto: David Büttner

Med vår i lufta kommer den kriblende følelsen av sommer og vi begynner å rigge oss for ei fantastisk tid her i nord!

Vi bor i en region med enorme muligheter for turer og utflukter for enhver smak, og opplevelsene ligger tett rundt oss. I år skal vi skru ned tempoet og ta inn omgivelsene, for å virkelig komme under huden på alt hva Nord-Norge har å by på.

Har du hørt om Slow travel?

Slow travel handler om autentiske opplevelser og om å være til stede i øyeblikket. Ha fokus på det som er rundt deg, snakk med folk underveis, og nyt den gode følelsen som reisen gir deg. Så hvordan gjør man dette? Jan-Erik Kristoffersen, daglig leder i Visit Harstad, kommer med en liten innføring:

  • Velg deg en reisemåte som gir rom for impulser og overraskelser underveis, som for eksempel sykkel eller kajakk. Andre reisemåter kan være lokal transport eller fottur. Selve reisen skal handle om kvalitet og ikke kvantitet, hvis du sykler gjennom øyriket kan du bruke sansene på en helt annen måte enn på en biltur. Tenk hva det gjør med deg å padle kajakk i midnattssol mens du ser landskapet fra vannet!

Kulturstier i øyriket

Et slow travel tips er å ta buss ut i øyriket og gå kulturstiene derfra. På Bjarkøy, Grytøya og Sandsøy finnes godt merkede stier. Mens du er der kan du stikke innom en av gårdsbutikkene for en smak av lokale delikatesser. Her drives gård i mindre skala tett på naturen med dyrevelferd i fokus. Nordsand Gård og Altevik Gård på Sandsøy holder åpen gårdsbutikk og kafé åtte uker i sommer.

  • Jeg vil anbefale alle som enda ikke har prøvd det å gå kulturstien på Sandsøy, hvor det er en helt spesiell geologi. Der finnes også historiske merkinger fra steinalder og vikingtid, forteller Jan-Erik.

 

Gravrøys kultursti Bjarkøy Foto Jan-Erik Kristoffersen

Kvæfjord – rundtur i råvarenes rike

En kort tur utenfor Harstad finner vi Kvæfjord som er godt kjent for lokal produksjon av mat og råvarer. Her kan man handle rett fra gårdsbutikkene, og hilse på dyrene mens man er der. På Olaåsen gård har de hest, gris, og vaktler til glede for store og små. På Ottestad Gård i Bremnesveien vandrer lykkelige kalver ute hele sommeren og man kan kjøpe de deiligste kjøttprodukter fra gårdskjøkkenet.

Er du glad i ost anbefaler vi en tur innom Dalheim Gård som har eget ysteri på Refsnes. En fin tur er å sykle til Kjengsnes og hilse på Arvid og Oddny som er på setra med melkesauene. Mens du er i traktene kan du ta turen innom Refsnes Matglede som holder åpen sommerkafé alle dager i åtte uker i sommer. Hemmestad brygge tar deg tilbake til gammel kystkultur hvor krambua og handels-og postkontoret er intakt. Her vil det være åpen kafé gjennom hele sommeren.

  • Kvæfjord har et eldorado av utfluktsmuligheter i fantastiske omgivelser. Jeg vil anbefale alle å gå den godt merkede kulturstien fra Gåra til Borkenes, hvor man kan kan få med seg mye lokal historie på turen. Den er lett å gå for de aller fleste, forteller Lisbeth Hansen som er brand manager i Visit Harstad.

Ny utstilling på Trastad samlinger

Trastad samlinger feirer 25 årsjubileet med å åpne en ny utstilling i mai 2021. Denne tar for seg institusjonslivets utvikling fra 1945 til i dag. Det består også av et kunstgalleri som presenterer nasjonal og internasjonal Rå kunst / Outsider Art, hvor en del er laget av tidligere beboere ved sentralinstitusjonen Trastad Gård. En av de viktigste intensjoner til Trastad Samlinger er å øke kunnskapen om såkalte outsider-gruppers deltakelse og anerkjennelse i en kunstnerisk sammenheng.

Har du gjort dette?

Harstad-regionen har mange flotte turdestinasjoner. Her har vi samlet noen ukjente perler som du kanskje ikke har hørt om.

  • Fisketur på Harstadgrunnen godt guidet av Arctic Waters eller Sargen. Med Catch and cook nytes fangsten på nærmeste strand – ferskere blir det ikke!
  • Leie sykkel hos ArctiConcepts og besøk noen av de spennende gårdsbutikkene i Harstad-regionen, samtidig som du får oppleve det flotte landskapet.
  • Vandring fra Skallan til Rå, gjennom kulturlandskapet i Kvæfjord. Avslutt det hele med et kafébesøk hos Refnes Matglede.
  • Prøv øyhopping kombinert med vandring på historiske stier på Bjarkøy og Sandsøy, i Fotefar mot nord
  • Padletur i midnattsol er en utrolig flott opplevelse som gir ro i sjela. Risholmbukt kajakk tar deg med på tur eller leier ut utstyr for deg som vil dra på egenhånd. De tilbyr også kurs o forkant.
  • Historisk dag med besøk på Adolfkanonen fra 2. verdenskrig og Trastad Samlinger som er et kunst- og kulturhistorisk i Kvæfjord.
  • Bli med til den ytterste skjærgården fra Bjarkøy med B&B Touring.