De tusen gleders by

Harstad er i rivende utvikling. Siste tilskudd er 300 kvadratmeter skøytebane midt i sentrum. Foto: Øivind Arvola

Harstad blir kalt de tusen gleders by. Nå har to nye attraksjoner kommet til i den mest folkerike regionen i nord – skøytepark i sentrum og Nord-Europas tøffeste sykkelpark. Og folketallet og investeringene i byen øker.

– Harstad i støtet som aldri før. Vi har brukt mange millioner kommunale kroner for å gjøre Harstad til en attraktiv og levende by. Nå begynner vi å se resultatene, og dette er bare starten, sier en entusiastisk ordfører, Kari-Anne Opsal. Nylig var hun med på å åpne en skøytebane midt i sentrum. Den er allerede en stor suksess, med store og små brukere.

Befolkningsvekst

Byen er virkelig i medvind. Harstad er blant de kommunene med den største befolkningsveksten i landsdelen det siste halvannet året, og ordføreren håper investeringene gjør at enda flere ser det gode liv Harstad kan tilby, med et kompakt sentrum tett på spektakulær naturen. Verdens minste storby, som noen kaller Harstad.

Investeres for milliarder

Harstad sentrum går nå gjennom en voldsom transformasjon, og i løpet av de neste årene skal det investeres for 7–8 milliarder kroner. Ordføreren har en lang liste, og plukker ut noen: Ny sentrumsnær videregående skole, nye boliger og opplevelsestilbud nytt Nordic Choice-hotell, Universitetet i Nord-Norge bygger nye studentboliger midt i byen, nytt innovativt helsehus, nye skoler og barnehager – og satsing på nye sykkelvennlige trafikkløsninger. I tillegg kommer utbyggingen av E10 Hålogalandsveien, som korter ned avstandene til Vesterålen, Lofoten og Narvik betydelig.

 

Satser på de unge

Isbanen og sykkelbanen er en del av ung-satsingen i Harstad for å få ungdom til å ville flytte tilbake til Harstad etter utdanning. Det inkluderer blant annet nye skoler og barnehager, gode aktivitetstilbud, ungdommens egen medvirkning, systematisk sommerjobbsatsing og at det skal være lett å etablere seg, gjennom leie til eie.

 I tillegg har Harstad satset på nye arenaer som også barn og unge kan bruke. Slik som sykkelparken, som inneholder alt fra en to tusen kvadrat stor Pump Track sertifisert for internasjonale mesterskap, i tillegg til en rekke andre løyper og hopp med internasjonal standard samt ei mil med klassifiserte terrengløyper for alle nivåer.

– I tillegg planlegges både trafikk-gård, servicehus og nytt BMX freestyle og skatepark i tilknytning til anlegget, sier ordføreren.

Basecamp Nord-Norge – utgangspunktet for det meste

Med nye hotellrom, konferansefasiliteter og en attraktiv og moderne sjøfront er Harstad bedre rustet som et godt utgangspunkt for turister som kommer til regionen.

– Vi har en rik historie og det vakre og nesten hemmelige øyriket. Med Harstad som basecamp har tilreisende også tilgang til spektakulære naturopplevelser i alle retninger, enten det er toppturer, klatring, fisking, Lofoten mot sør eller Senja mot nord. Man får det meste i Harstad – og man når det meste med Harstad som utgangspunkt.